Grécko: Prezident si zvolal na večer šéfov politických strán

14.05.2012 Celý región

Atény 14. mája (TASR) - Šéfovia gréckych politických strán sa dnes ešte raz pokúsia dohodnúť na vytvorení koalície po tom, ako ich snahy za uplynulý týždeň nepriniesli nijaké výsledky. Prezident si ich zvolal na 18.30 h SELČ, informovala agentúra Associated Press.

Parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnili 6. júna, nemajú jasného víťaza, keďže strany vlády národnej jednoty - Národná demokracia a Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) - nemajú v parlamente väčšinu a potrebujú koaličného partnera.

Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) - ktorá skončila vo voľbách ako druhá najsilnejšia - vstup do koalície, presadzujúcej šetrenie požadované medzinárodným spoločenstvom, odmietla.

SYRIZA trvá na zrušení reštriktívnych podmienok, dohodnutých s medzinárodnými veriteľmi, alebo ich radikálnej zmene. Vodca strany Alexis Tsipras v nedeľu večer vyhlásil, že na dnešnú schôdzku s prezidentom nepríde.

V hre zostali najsilnejšia Nová demokracia, PASOK, ktorý skončil ako tretí, a malá strana Demokratická ľavica, ktoré by teoreticky mohli vytvoriť stabilnú koalíciu. Trvajú však na tom, že potrebujú podporu strany SYRIZA, vzhľadom na jej volebný výsledok.

Ak sa prezidentovi nepodarí sprostredkovať vytvorenie vládnej koalície, musia sa v júni uskutočniť nové voľby. Dovtedy by krajinu viedla úradnícka vláda na čele s predsedom Rady štátu, čo je najvyšší administratívny súd.

Nové voľby by sa pravdepodobne uskutočnili 17. júna, informovala agentúra DPA.
 

Vyberte región